სიდრი უფრო მეტად გავს ლუდს, ვიდრე ღვინოს

entry image

სიდრი უფრო მეტად გავს ლუდს, ვიდრე ღვინოს

გარდა ფერმენტაციისა (ლუდთან შედარებით), ყველაფერი განსხვავებულია. თუ არ ჩავთვლით იმას, რომ მზა პროდუქტი ლუდის მსგავსია ალკოჰოლის შემცველობით (5% -დან 8% -მდე) ან/და იმითომ რომ ხშირად ლუდივით გაზიანია. ყველა სხვა კრიტერიუმით ის არის ღვინო: “იღებ ხილს, შემდეგ ფერმენტაცია და აცლი ხილს რომ გამოხატოს თავისი თავი”. ლუდისგან განსხვავებით, რომელიც უფრო მზარეულობას და რეცეპტის განვითარებას გულისხმობს, სიდრი უფრო დამოკიდებულია დუღილის პროცესსა და ხილის თავისებურების გამოხატვაზე.

კრაფტ სიდრის მომზადების პროცესი იგივეა რაც ღვინის მომზადების დროს. იგი იწყება ხილის დამწიფების შემდეგ დაკრეფვით. შემდეგ ვაშლი ირეცხება, იჭრება, რის შემდეგაც იწურება. დუღილი ხდება ფოლადის ავზში ან მუხის კასრებში. დუღილი ნელი და ცივია, როგორც თეთრი ღვინის დროს, რათა შეინარჩუნოს გემოები და არომატები.

მაგრამ:

კომერციული სიდრი პირველად 1980 წელს გამოჩნდა, როგორც ლუდის ოდნავ უფრო გაზიანი და ტკბილი ალტერნატივა, და დღესდღეობით ბაზარზე პოზიციონირებს და იყიდება ლუდის მსგავსად. კომპანიებმა, როგორიცაა Anheuser-Busch, MillerCoors და Michelob შეძლეს (აშშ-ს თითქმის $ 400 მილიონი დოლარიან ინდუსტრიაში) გაყიდვების ზრდა 4.5 მილიონიდან (2010 წლის მონაცემები) 23.2 მილიონამდე (2014 წლის მონაცემები).

სიდრის ეს სახეობები ძირითადად შეიცავს 7%-ზე ნაკლებალკოჰოლს, და შეიძლება შეიცავდეს ვაშლის კონცენტრატს და დანამატებს, რაც იძლევა საშუალებას რომ აწარმოონ სულ და თან დაბალ ფასში.

კრაფტ სიდრი, კი უფრო წააგავს ღვინოს. ფაქტობრივად, თუ სიდრი შეიცავს 7% -ზე მეტ ალკოჰოლს ამერიკაში ის ითვლება ღვინოდ და ღვინის მსგავსად მათ უნდა ჰქონდეთ TTB- ს (აშშ-ს ალკოჰოლისა და თამბაქოს საგადასახადო და სავაჭრო ბიურო) მიერ დამტკიცებული ეტიკეტები, მაგრამ არ არის სავალდებულო ინგრედიენტების ჩამონათვლის გაკეთება. მნიშვნელოვანია, ის რომ ისასმელი უნდა შედგებოდეს მთლიანად ვაშლიდან. თუმცა, სიდრის მწარმოებლებს არ აქვთ უფლება რომ გამოიყენონ თავისი სახელი და გამოშვების წელი ეტიკეტებზე.

კრაფტ სიდრი გამოირჩევა მრავალფეროვანი სტილით, დაწყებული ლუდის მსგავსი ვერსიებით, გაგრძელებული ღვინის მსგავსი ვერსიებით, თუ ცქრიალად (ზოგიერთი მზადდება ტრადიციული შამპანურის მეთოდით) ან კიდევ, როგორც ერთ-ვაშლის ჯიშით ფერმენტირებული მშრალი, დამზადებულ ძველ მუხის კასრებში.